Niedziela, 28 Kwiecień 2024 r. , Pawła, Walerii
Jarmuż, szpinak i sałata zapewniają lepszą pracę mięśni
6
Nowe badanie pokazuje, że zielone warzywa, takie jak szpinak, mogą znacznie poprawić funkcjonowanie mięśni. Jedna porcja zielonych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż i sałata, może
wystarczyć, aby poprawić pracę mięśni. Przedstawia to badanie
opublikowane w Journal of Nutrition. Słaba funkcja mięśni wiąże się z
większym ryzykiem upadków i złamań i jest uważana za istotną przyczynę
złego stanu zdrowia.
Naukowcy stojący za tym badaniem przeanalizowali dane 3759 Australijczyków, którzy uczestniczyli w 12-letnim badaniu „Badanie Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab”. Badanie pokazuje, że uczestnicy z najwyższym spożyciem azotanów mieli o 11 procent większą siłę w nogach niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Wyniki pokazały również, że mieli do czterech procent większą prędkość chodzenia.
Pokarm bogaty w azotany
Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan (ECU) w Australii. Marc Sim z Institute for Nutrition Research kierował badaniem i mówi w komunikacie prasowym z uniwersytetu, że odkrycia są ważnym dowodem na rolę żywności dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Badanie pokazuje, że dieta bogata w warzywa bogate w azotany może wzmocnić siłę mięśni niezależnie od aktywności fizycznej - mówi.
Sim podkreśla, że aby zoptymalizować pracę mięśni, idealna jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.
Mówi również, że funkcja mięśni jest ważna dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a zwłaszcza siły kości w późniejszym życiu. Wiele osób starszych doświadcza w związku z tym upadków i komplikacji. Ważne jest, aby znaleźć sposoby zapobiegania tym incydentom.
Ważne składniki odżywcze
Zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, mogą nie być najpopularniejszymi warzywami. Mimo to, zdaniem autorów badania, mogą one być najważniejsze. Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż i buraki.
Powinniśmy codziennie jeść kilka warzyw, a przynajmniej jedno z nich powinno być warzywami zielonymi. Zapewni to szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych zarówno dla mięśni, jak i stawów oraz układu sercowo-naczyniowego, mówi Sim. Uważa, że lepiej jest jeść warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste zapewniają duży wybór ważnych dla zdrowia witamin i minerałów - mówi.
Naukowcy stojący za tym badaniem przeanalizowali dane 3759 Australijczyków, którzy uczestniczyli w 12-letnim badaniu „Badanie Melbourne's Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab”. Badanie pokazuje, że uczestnicy z najwyższym spożyciem azotanów mieli o 11 procent większą siłę w nogach niż osoby o najniższym spożyciu azotanów. Wyniki pokazały również, że mieli do czterech procent większą prędkość chodzenia.
Pokarm bogaty w azotany
Badanie zostało przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan (ECU) w Australii. Marc Sim z Institute for Nutrition Research kierował badaniem i mówi w komunikacie prasowym z uniwersytetu, że odkrycia są ważnym dowodem na rolę żywności dla naszego ogólnego stanu zdrowia. Badanie pokazuje, że dieta bogata w warzywa bogate w azotany może wzmocnić siłę mięśni niezależnie od aktywności fizycznej - mówi.
Sim podkreśla, że aby zoptymalizować pracę mięśni, idealna jest zbilansowana dieta bogata w zielone warzywa liściaste w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, w tym treningiem siłowym.
Mówi również, że funkcja mięśni jest ważna dla utrzymania dobrego ogólnego stanu zdrowia, a zwłaszcza siły kości w późniejszym życiu. Wiele osób starszych doświadcza w związku z tym upadków i komplikacji. Ważne jest, aby znaleźć sposoby zapobiegania tym incydentom.
Ważne składniki odżywcze
Zielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, mogą nie być najpopularniejszymi warzywami. Mimo to, zdaniem autorów badania, mogą one być najważniejsze. Badania wykazały, że największe korzyści zdrowotne zapewniają warzywa bogate w azotany, takie jak sałata, szpinak, jarmuż i buraki.
Powinniśmy codziennie jeść kilka warzyw, a przynajmniej jedno z nich powinno być warzywami zielonymi. Zapewni to szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych zarówno dla mięśni, jak i stawów oraz układu sercowo-naczyniowego, mówi Sim. Uważa, że lepiej jest jeść warzywa bogate w azotany w ramach zdrowej diety niż przyjmować suplementy. Zielone warzywa liściaste zapewniają duży wybór ważnych dla zdrowia witamin i minerałów - mówi.
Awokado to owoc o bardzo szczególnym smaku, który można wykorzystać w
wielu różnych potrawach, jeśli wie się, jak go używać. Oprócz ciekawego
smaku awokado posiada wiele korzyści dla naszego organizmu. Przyjrzyjmy
się niektórym z nich, abyś mógł dodać ten owoc do swojej...
Stworzenie klimatycznej, gustownej i przyjemnej dla oczu sypialni bez wątpienia wpływa na dobre samopoczucie i komfort osób użytkujących to pomieszczenie. W takim wnętrzu nietrudno o relaks i wypoczynek. Jednak, by cieszyć się urokami zdrowego i spokojnego snu ,warto zadbać o odpowiedni...
Klinika Zdrowego Umysłu oferuje pomoc psychologiczno-terapeutyczną we Wrocławiu. Posiada zespół wykształconych psychologów i psychoterapeutów z doświadczeniem, którzy z pasją i zaangażowaniem pomogą w zmaganiach ze wszelkimi trudnościami. Zapewnią między innymi wsparcie w leczeniu...